روزه گرفتن هر روز از دهه‌ی ذی الحجه برابر با ثواب روزه گرفتن یک سال است

ایشان در مقدمه سخنان خویش فرمودند: در ایام دهه ذی الحجه قرار داریم که از مبارک‌ترین ایام برای عبادت و بندگی الله محسوب می‌شود که بعد از ماه رمضان، از بافضیلت‌ترین ایام برای عبادت است.
ایشان افزودند: این دهه از بس باعظمت است که خداوند متعال به آن قسم یاد کرده است؛ «وَالْفَجْرِ ﴿١﴾ وَلَيَالٍ عَشْرٍ ﴿٢﴾ وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِ ﴿٣﴾ وَاللَّيْلِ إِذَا يَسْرِ ﴿٤﴾» (فجر) قسم به صبح روز دهم ذی الحجه (روز عید قربان)، قسم به ده شب که منظور دهه اول ذی الحجه است. قسم به جُفت که روز دهم (عید قربان)، و وتر که روز عرفه باشد. قسم به شب دهم ذی الحجه، زمانی که سپری شود.
مولانا مطهری خاطرنشان کردند: ماه ذی الحجه از ماه‌های حرام است؛ ماه‌های حرام عبارت است از ماه‌های ذوالقعده، ذوالحجه، محرم و رجب که خداوند متعال می‌فرماید: «إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّـهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّـهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ»(توبه: ۳۶) در حقيقت، تعداد ماه‌ها نزد خدا، از روزى كه آسمانها و زمين را آفريده، در كتاب [علم‌] خدا، دوازده ماه است؛ از اين [دوازده ماه‌]، چهار ماه، [ماهِ‌] حرام است.
ایشان ادامه دادند: منظور از ماه‌های حرام، یعنی ماه‌های باعظمت و بااحترام که در نزد خداوند متعال خیلی ارزش و حرمت دارند، که از میان این چهار ماه، ماه ذوالحجه از همه باعظمت‌تر است. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: سید همه ماهها، ماه رمضان است و از لحاظ احترام، بعد از ماه رمضان، ماه ذوالحجه است.
مدیریت حوزه علمیه احناف خواف یادآور شدند: علت اینکه به این چهار ماه، ماه حرام می‌گویند، دو توجیه دارد؛ اول: اینکه این چهار ماه، ماههایی هستند که جنگ و قتال حرام و ناجایز است. دوم: ماههای باعظمت و با فضیلت هستند و همین نظریه ترجیح دارد.
علما می‌نویسند: علت اینکه ماه ذوالحجه این‌قدر ارزشمند است؛ چون اعمالی که در این ماه صورت گیرد، بسیار مهم و بافضیلت است؛ حج، روز عرفه، تکبیرات تشریق و روزه گرفتن در این دهه، از اعمالی هستند که به این ماه ارزش داده است.
پیامبر اکرم(ص) در فضیلت دهه ذی الحجه می‌فرمایند: عمل صالح در هیچ روزی از روزهای سال همانند ده روز اول ذی الحجه، نزد خداوند محبوب نیست؛ صحابه کرام عرض کردند یا رسول الله: حتی جهاد در راه خدا!؟ فرمودند: حتی جهاد در راه خدا نیز به این درجه نمی‌رسد، مگر آن مجاهدی که با جان و مال خود در راه خدا خارج شود و برنگردد.
در حدیثی دیگر می‌فرمایند: هیچ روزی با این ایام برابری نمی‌کند؛ پس زیاد «لا اله الا الله»، «الله اکبر» و «الحمدلله» بگویید. صحابه کرام (رض) در این دهه ذی الحجه در کوچه و بازار مدینه با صدای بلند ذکر «الله اکبر، الله اکبر، لا اله الا الله والله اکبر، الله اکبر، و لله الحمد» را می‌خواندند.
پیامبر اکرم در بیان اهمیت روزه در این دهه، به‌خصوص روزه روز عرفه فرمودند: روزه گرفتن هر روز از دهه‌ ذی الحجه برابر با ثواب روزه گرفتن یک سال است. روزه گرفتن روز عرفه (نهم ذی الحجه) کفّاره‌ گناهان (صغيره) یک سال قبل و یک سال بعد می‌باشد.
مولانا مطهری تاکید فرمودند: در این ایام، به کثرت به تلاوت قرآن، اذکار، درود بر پیامبر اکرم(ص)، نمازهای نافله و صدقات رو بیاوریم تا از فضایل این دهه برخوردار شویم و از طرفی از گناهان پرهیز نماییم. در این ایام برای خود و امت اسلامی دعا کنیم؛ خصوصاً به خاطر این بلای عمومی، می‌طلبد که بیشتر متوجه الله شویم و برای رفع این بلا دعا و استغفار کنیم.
ایشان در مورد دیگر اعمالی که باید در این ایام انجام گیرد فرمودند: یکی از اعمال مهم این دهه، تکبیرات تشریق است؛ تکبیرات تشریق، از نماز صبح روز عرفه آغاز می‌شود و تا بیست و سه نماز ادامه دارد که مردان باید بعد از هر نماز فرض با صدای بلند بخوانند.
ریاست نشست فقهی اهل سنت خراسان افزودند: عمل مهمی که در روز دهم انجام می‌شود، عمل قربانی است. پیامر اکرم(ص) می‌فرمایند: هر کس توانایی مالی داشته باشد، اما قربانی نکند، به مصلی ما نزدیک نشود. در روایتی دیگر می‌فرمایند: محبوب‌ترین عمل در نزد الله در روز دهم ذی الحجه، ریختن خون قربانی است، که قبل از ریختن خون بر زمین، صاحب قربانی مورد آمرزش قرار می‌گیرد.

ایشان در زمینه نصاب قربانی تصریح کردند: علما، توانایی را به این صورت توضیح داده‌اند که اگر کسی ۲۰۰ درهم نقره (۶۱۲ گرم نقره خالص) دارد، صاحب نصاب است و قربانی کند، و یا اینکه ۲۰ مثقال طلا (۸۷/۵ گرم طلا) دارد، بر وی قربانی واجب می‌شود. اگر کسی طلا، نقره و پول نقد دارد و یا اموالی دارد که اضافه بر حوائج اصلی اوست و به معیار نقره برسد، احتیاط بر این است که قربانی نماید، اگرچه می‌تواند بر معیار طلا نیز بسنجد.
ایشان در پایان تأکید کردند: درست است که مشکلات اقتصادی و معیشتی، دامن‌گیر مردم شده است، اما کسانی که توانایی مالی دارند، حتما قربانی نمایند و خود را بی‌نصیب ننمایند.
ایشان یادآور شدند: همانطور که مستحضر هستید، گوشت مصرفی طلاب و حفاظ حوزه علمیه احناف خواف از طریق شما مردم دین‌دوست تأمین می‌شود؛ لذا تقاضا است نسبت به این امر مهم هم‌چون گذشته توجه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *