در حق اهل سنت در این چهل و دو سال، بسیار اجحاف شده است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی احناف خواف، مولوی خیرالله نیکخوی – مدرس حوزه علمیه احناف خواف – در مراسم نماز جمعه (۲۱ خردادماه ۱۴۰۰) اهل سنت شهر خواف، با تلاوت آیه «وَاَلَّذِينَ آمَنُوا وَ اِتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُمْ بِإِيمٰانٍ أَلْحَقْنٰا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ مٰا أَلَتْنٰاهُمْ مِنْ عَمَلِهِمْ مِنْ شَيْءٍ كُلُّ اِمْرِئٍ بِمٰا كَسَبَ رَهِينٌ ﴿الطور، 21﴾» به ایراد سخن پرداخت.
ایشان در مقدمه سخنان خویش بیان داشت: الله تعالی در آیه فوق می‌فرمایند: آنهایی که ایمان آوردند و اولادشان از آنها تبعیت به ایمان کردند، ما روز قیامت در بهشت، ذریه و اولادشان را با آنها ملحق می‌کنیم، و از مزد اولاد آنها نمی‌کاهیم و ثواب پاداش اعمال اولاد را در نامه اعمال والدین درج می‌کنیم و چیزی از مزد آنها نمی‌کاهیم. سپس خدای متعال می‌فرماید: هر کس در گروی اعمال خودش است؛ خیلی با اعمال خیر، خود را از جهنم می‌رهانند و به جنت دست می‌یابند.
ایشان تصریح کرد: دوران و زمانه حساسی است. همانطور که همه چیز در حال پیشرفت است و به سرعت تغییر و تحول صورت می‌گیرد فرزندان ما نیز نیاز به نظارت دقیق، حساس و عالمانه‌ای دارند که پدر و مادر و خانواده و محیط و اهل علم و فرهنگیان، همه باید خود را برای تربیت نسل آینده مجهز و آماده کنند. بنده چند سوال را ابتدا مطرح می‌کنم: پدران محترم و مادران بزرگوار؛ آیا تا به حال فکر کرده اید که فرزند ما در زندگی ما چه جایگاهی دارد؟ چقدر تلاش برای تربیت فرزند خود داشته‌ایم؟ آیا برای رفع مشکلات روحی و روانی فرزندان خود برنامه‌ای داشته‌ایم؟ برای تربیت فرزندان خود چقدر کتاب مطالعه کرده‌ایم و چقدر وقت گذاشته‌ایم؟ معیار تربیت برای فرزندان ما چه چیزهایی بوده است؟ با آسیب‌هایی که در جامعه امروز فرزندان ما تهدید می شوند آشنایی داریم و برای مقابله با این آسیب‌ها برنامه‌ای و فکری داشته‌ایم؟
مولوی نیکخوی تاکید کرد: مهمترین وظیفه والدین، تربیت ایمانی فرزندان است. برای تربیت دینی و ایمانی فرزندان باید حول سه محور تلاش کنیم، اول: بُعد شناخت فرزند ما از دین و جامعه؛ از اخلاق شناخت داشته باشد و نسبت به آن علم داشته باشد، دوم: بُعد ایمانی فرزند ما؛ اعتقاد به الله و آخرت و حساب و کتاب در روز واپسین داشته باشد، سوم: در بُعد عمل به بایدها و نبایدها تلاش کنیم. فرزند ما زندگی‌اش کاملا آزادانه و لجام‌گسیخته نباشد و حدود شریعت برایش مشخص شود.
علامه ندوی(رحمه‌الله) می‌فرماید: دین، پاسدار زندگی انسان است. اگر انسان دین داشته باشد او زندگی سالم و سعادتمندانه‌ای خواهد داشت. لذا برای اینکه زندگی دنیا و آخرت ما درست شود و توام با فلاح و رستگاری باشد برای خودمان و فرزندمان اهداف خوبی ترسیم کنیم و هدف نهایی ما و فرزندان ما قرب به الله تعالی باشد. روابط فرزند در چهار محور باید درست شود: اول:  رابطه او با الله تعالی؛ در واقع عبادت و بندگی الله تعالی را به فرزند خود بیاموزیم. دوم: رابطه انسان با خودش؛ یعنی خودسازی را فرزند ما باید یاد بگیرد چگونه اخلاق حسنه را در زندگی خود بیاورد و اخلاق رذیله را از خود دور کند. چگونه انسانی نرمال و سالم در جامعه باشد که فرد مفیدی برای خود و خلق خدا باشد؟ سوم: رابطه انسان با دیگران؛ اخلاق را در جامعه یاد بگیرد و تجربه کند چگونه با مردم زندگی کند. چهارم: رابطه فرزند با محیط؛ باید به فرزند خود بیاموزیم که چگونه با محیط رفتار کند. تنها انسانها نیستند، بلکه رفتار او با حیوانات و طبیعت و محیط چگونه باشد.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف در زمینه عوامل تربیت دینی فرزندان خاطرنشان کرد: عوامل موثر در تربیت دینی فرزندان فراوان است. یکی از آنها، عوامل انسانی هستند که در تربیت فرزندان موثر هستند. والدین تاثیر مستقیم در تربیت فرزندان‌شان دارند. خانواده و مدرسه و دوستان همه تاثیرگذار هستند. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: هر فرزندی بر فطرت سلیم و درست خلق می‌شود، اما این محیط و انسان‌هایی که با او برخورد دارند هستند که اعتقاد و افکار و نگرش او را تغییر می‌دهند، یکی یهودی و یکی مسیحی و یکی آتش‌پرست می شود. اینها متاثر از محیط اطراف و انسانی اطراف خود هستند.
صاحب بن عباد رحمه الله یکی از انسانهای سخی و سخاوتمند است، خودش تعریف می‌کند من این سخاوت را از مادرم آموختم وقتی به مدرسه می‌رفتم مادرم مقداری  پول در جیبم می‌گذاشت و می‌گفت فرزندم این پولها را به تو دادم اگر مستحقی و فقیری دیدی و اگر انسانی نیاز به کمک داشت از این پول به او کمک کن و من روزانه این کار را تمرین می کردم و این سخاوتی که امروز در وجود من است از مادرم فرا گرفتم.

وی ادامه داد: از عوامل غیر انسانی موثر در تربیت فرزندان، مسئله وراثت است که در این زمینه فرزند برای ازدواج، احساسی عمل نکند بلکه فکر کند و از روی مشوره و تبادل‌نظر تصمیم، و اقدام به ازدواج کند. خداوند متعال می‌فرماید: “وَ قٰالَ نُوحٌ رَبِّ لاٰ تَذَرْ عَلَى اَلْأَرْضِ مِنَ اَلْكٰافِرِينَ دَيّٰاراً  ﴿نوح‏، 26﴾” حضرت نوح وقتی از قوم خود زخم زبان می‌شنود و آزار و اذیت می‌بیند و مردم با وی بدرفتاری می‌کنند دست به درگاه خدا بلند می‌کند و می‌گوید: خدایا از این قوم هیچ چیز بر روی زمین باقی نگذار. “إِنَّكَ إِنْ تَذَرْهُمْ يُضِلُّوا عِبٰادَكَ وَ لاٰ يَلِدُوا إِلاّٰ فٰاجِراً كَفّٰاراً ﴿نوح‏، 27﴾” اگر اینها را رها کنی و به حالشان بگذاری خدایا این‌ها بندگان تو را گمراه می‌کنند و اولادی که از اینها متولد شوند انسانهایی ناسپاس و گناهکار خوهاند بود.
ایشان افزود: از دیگر عوامل موثر در تربیت فرزند، محیط تحصیل و زندگی وی است که با چه کسانی تعلق و نشست و برخواست دارد. در حدیث است که رسول خدا(ص) می‌فرمایند: انسان بر دین و آیین همان کسی است که با او دوستی می‌کند و هر کس باید فکر کند که با چه کسی نشست و برخواست می‌کند. باید در محیطی که فرزندان ما رفت و آمد می‌کند و با کسانی که تعلق دارد نظارت داشته باشیم. تا نیمه شب‌ها در خیابان و پارک‌ها اگر فرزندان ما رفت و آمد کنند و متوجه آنها نباشیم انتظار نداشته باشیم که فرزند ما فردی مودب و متخصص درست شود.
سومین عامل، صبر و تحمل در مقابل سختی‌ها و شداید است. گاهی اوقات پدر و مادرها باید برای فرزندان خود شرایط را طوری درست کنند که فرزند وادار به زحمت و تلاش شود و در مسیر زندگی سختی تحمل کند و صبر یاد بگیرد. امروز پدر و مادرها فکر می‌کنند که به فرزندان خود خوبی می‌کنند که همه نوع رفاهیت را با اشاره فرزند برایش آماده و تامین می‌کنند. گاهی اوقات به فرزندان یاد بدهیم که امور خود را اداره کنند. گاهی اوقات فرزند اگر از چیزی سختی بکشد، در آینده می‌تواند در مواقع مشکلات و ناملایمات صبور باشد.
حضرت علی(رض) می‌فرماید: آن درختانی که در صحرا رشد می‌کنند چوب آنها معمولا محکم‌تر است و سبزه‌هایی که خوش‌رنگ و رو هستند آنها نازک‌تر هستند و سبزه‌هایی که در باغ و بوستان مرتب به آنها کود و هوا و اکسیژن مناسب می‌رسد با یک گرمای شدید از هم می‌پاشند. اما درختانی که در جنگل هستند، شرایط مختلف را تجربه می‌کنند و بسیار باصلابت هستند. حتی در مورد بزرگان این مسئله نیز هست؛ الله تعالی صحابه را وقتی می‌خواهد آزموده کند و آنها را خالص و مخلص گرداند، سختی‌ها و شداید را جلویشان قرار می‌دهد و می‌فرماید: “إِنْ يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ اَلْقَوْمَ قَرْحٌ مِثْلُهُ وَ تِلْكَ اَلْأَيّٰامُ نُدٰاوِلُهٰا بَيْنَ اَلنّٰاسِ وَ لِيَعْلَمَ اَللّٰهُ اَلَّذِينَ آمَنُوا وَ يَتَّخِذَ مِنْكُمْ شُهَدٰاءَ وَ اَللّٰهُ لاٰ يُحِبُّ اَلظّٰالِمِينَ ﴿آل‏عمران‏، 140﴾” بعد از واقعه اُحد بعضی از صحابه پریشان بودند که چرا پیامبر(ص) زخمی شدند و این همه افراد شهید و زخمی شدند. الله تعالی برای تسلی دل آنها می‌فرماید اگر امروز به شما زخم و آسیبی رسید دشمنان شما هم قبلا زخم برداشتند. این روزها بین مردم در چرخ است و مشکلات زمانه به شکل‌های مختلف برای مومن و کافر اتفاق می‌افتد.
سخنران این هفته نماز جمعه اهل سنت خواف در بخش دیگر سخنان خویش یادآور شد: در هفته گذشته وفات بعضی از شخصیت‌های علمی را داشتیم. یکی از اساتید جامعة‌الحرمین چابهار و  نیز مولانا نظر محمد دیدگاه رحلت فرمودند. مولانا دیدگاه(رحمه‌الله) از سال ۱۳۴۰ که دوران تحصیل را گذراندند تا الان حدود ۶۰ سال زندگی توام با مجاهدت و تلاش در مسیر علم و عرفان داشتند و ویژگی‌های عجیبی در این شخصیت دینی بود، از جمله ساده‌زیستی و در عین حال شجاعت و مردانگی و غیرت و صراحت لهجه و خوش‌گفتار و خوش‌مجلس بودند. مدتی فعالیت‌های سیاسی داشتند؛ در دوران اول مجلس نماینده سرباز و ایرانشهر بودند. در مجلس شورای اسلامی وقتی یکی نسبت به صحابه بی‌پروایی می‌کند در دفاع از توحید و صحابه و ازواج مطهرات و حضرت معاویه سخنرانی می‌کنند و حتی در مجالس دیگر خیلی صریح و شفاف اعتقاد خود را می‌گویند و می‌فرمایند این اعتقاد ماست. در روزهای آخر، در بستر بیماری هم نمازشان ترک نمی‌شد. خداوند متعال ایشان و همه علمای ربانی را غریق رحمت بفرماید، درجات‌شان عالیست، متعالی بفرماید.
مولوی نیکخوی در بخش دیگر سخنان خویش بیان داشت: در این روزهای اخیر، اوج گرما بود و متاسفانه شاهد قطعی آب و برق بودیم و خیلی از مردم گلایه‌مند هستند و این مسئله مردم را بسیار خسته نموده، بعضی شکوه داشتند که وسایل برقی آنها آسیب می‌دیده که در نیمه‌های شب، برق قطع می‌شود و کولر بی‌آب می شود.

ما مردم را توصیه می‌کنیم که با توجه به شرایط فعلی و کم‌آبی‌های موجود سعی کنیم که ان‌شاءالله صرفه‌جویی کنیم، اما مسئولین باید فکر اساسی برای این مسئله بردارند. کارشناسان و عموم مردم معتقد بر این هستند که مصرف بی‌رویه معادن از آب و انتقال آب منطقه به جاهای مختلف، باعث بی‌آبی و خشکسالی و مشکلات امروزه شده است. درست است که باید از تولید حمایت کرد، اما قبل از اینکه تولید کنیم باید زیرساخت‌ها را درست کنیم. بارها طرح استفاده از پس‌مانده‌ها مطرح شده، برای بازیافت آبی که در معادن مصرف می‌شود باید مسئولین فکری کنند و آبی که یکبار مصرف شد نباید هدر رود و باید بازیافت شود. انتقال آب از خلیج فارس یا از کشورهای همسایه و مجاور، طرح‌هایی است که بارها گفته شده اما اینها پیاده نمی‌شود و لازم است مسئولین در این زمینه فکری بکنند.
مدرس حوزه علمیه احناف خواف در زمینه انتخابات خاطرنشان کرد: ما سه انتخابات پیش‌رو داریم؛ انتخابات ریاست جمهوری، میان‌دوره مجلس خبرگان در استان خراسان و انتخابات شورای شهر و روستا. علمای اهل سنت پیوسته نسبت به حضور در انتخابات در سال‌های گذشته و متمادی تاکید و تشویق می‌کردند و اهل سنت با وجود بی‌مهری و بدعهدی مسئولین، جلوتر و پیشگام‌تر از بقیه در انتخابات شرکت می‌کردند. الان هم نماینده‌های کاندیداهای ریاست جمهوری در حال رایزنی با علما و خبرگان اهل سنت هستند و سعی در به‌دست آوردن دل مردم دارند. اما واقعیت این است که دولت‌های قبلی هم این کار را می‌کردند. دولت‌های قبلی با وجود وعده‌های فراوان و سخنان زیبا کارنامه خوبی از خود به جا نگذاشتند و در حق اهل سنت در این چهل و دو سال، بسیار اجحاف شده است.
ایشان تصریح کرد: اگر در سطح کشور و به صورت عموم، مردم از فساد و سوءاستفاده مناصب دولتی خسته شده‌اند و ناراحت هستند، اهل سنت علاوه بر این مسئله از ناعدالتی و تبعیض نیز ناراحت هستند. لذا مسئولین باید به جای وعده‌ها و قول‌های توخالی و پوشالی به صورت عملی برای اهل سنت فکری کنند و اعتماد مردم را برگردانند.
ایشان افزود: ما در کشورهای کفر می‌بینیم که کفار به مسلمانان اعتماد می‌کنند و می‌بینیم در مناصب مختلف به تخصص می‌نگرند نه به نژاد و رنگ و ملیت و نه به مذهب. هر کس مذهبش خصوصی است و مربوط به خودش است. اما در بحث اقتصاد، هر ایرانی باید به فکر همه مردم باشد. هر مسئول باید به فکر همه مردم باشد. ما به اصطلاح برادر و برابر هستیم، اما در چهل و سه سال تاریخ انقلاب آیا یک‌بار مسئولیت وزارت و استانداری حق اهل سنت نبوده است و در مدیریت‌ها چرا به اهل سنت اعتماد نشود؟! لذا ما منتظر عمل هستیم. باز هم ما قهر نمی‌کنیم و از انتخابات کناره نمی‌گیریم، ولی اگر علما می‌خواهند مردم را تشویق کنند باید یکسری نکات مثبتی را از دولت‌ها مشاهده کنند. با چه رویی بنده یا یک عالم، مردم را ترغیب و تشویق کند؟! باید مسئولین خودشان یک فکری کنند. علمای مطرح فعلا از کسی حمایت نکرده‌اند، اما مردم به بلوغ سیاسی و فکری رسیده‌اند و می‌توانند خودشان اصلح و برتر را تشخیص دهند و ان شاء الله در این مورد چنین خواهند کرد.
ایشان در زمینه انتخابات شوراها بیان داشت: انتخابات شوراها هم یک مسئله دیگر است. چهره‌های متخصص، تحصیل‌کرده و با انگیزه شهر‌مان به میدان آمده‌اند و در بین اینها انسانهایی هستند که اهل تخصص و فکر و دلسوزی هستند. باید از اینها حمایت کنیم. عموما همه با انگیزه خدمت‌رسانی به وطن و مردم پا به عرصه خدمت گذاشته‌اند. اسلام وطن‌دوستی را تحسین می‌کند و این وطن‌دوستی است که باعث می‌شود برای اصلاح و عمران منطقه تلاش کنند و زحمت بکشند.
علامه اقبال لاهوری برای جوانان می فرمایند: دنبال تخصص و خدمت به مردم و جامعه باشید. اگر غربی‌ها پیشرفت کرده‌اند و صنعت‌گر هستند و به‌ جایی از لحاظ دنیوی و مادی رسیدند آنها نه به خاطر بی‌حجابی و بدحجابی به اینجا رسیده‌اند، بلکه به خاطر علم و فن است.
ایشان در زمینه بحث مکاتب و اوقات فراغت دانش آموزان تاکید کرد: دفتر امور مکاتب حوزه علمیه احناف خواف به لطف خدا و نگاه خاص حضرت مولانا و اساتید محترم حوزه علمیه و حمایت بی‌دریغ علما و فرهنگیان خدمات شایانی را به فرزندان مسلمین ارائه داده است. به جرات می‌توان گفت در این سال‌های اخیر، انقلابی در حوزه تعلیم و تربیت دینی در میان کودکان و نوجوانان ما صورت گرفته است. در فرصت‌های آینده و نمازهای جمعه اگر موقعیتی باشد در مورد فعالیتهای دفتر مفصل تر تشریح خواهیم نمود، اما به صورت خلاصه عرض می‌کنم در سه حوزه، دفتر امور مکاتب فعالیت دارد؛ اول: تولید منابع درسی و آموزشی که تا الان حدود پانزده جلد کتاب با مجوز در بحث تالیفات داشته ایم اعم از معارف و آموزه‌های دینی و کتاب‌های کمکی برای حفظ و تجوید و اذکار و دعا و امثال اینها.

دوم: برگزاری کلاس‌های متنوع دینی در سه سطح. برای بچه‌های زیر شش سال نزدیک بیست و پنج شعبه و بالای صد شعبه برای ابتدایی و برای دبیرستانها نیز شعبه‌هایی دایر است که حتی از شهرها و مناطق دیگر به اینجا مراجعه می‌کنند. سوم: در مورد کلاسهای تقویتی و رفع اشکال دروس که اگر چه این سال اخیر این برنامه نبوده اما در سال‌های گذشته به کمک معلمین برنامه‌های تقویت درسی داشتیم که الحمدلله فایده‌های خوبی داشته است.
ایشان افزود: تعداد زیادی از دانش آموزان به مراتب و مقامات استانی و کشوری در زمینه های قرآنی دست یافتند که هم تلاش اساتید قرآنی بوده و هم تلاش معلمین و فرهنگیان عزیز و دلسوز که به این چنین نتایجی دست یافتیم. اخیرا کارگاه آموزش حفظ که برگزار گردید و ۴۰۰ نفر دانش آموزانی که بالای پنج جزء حفظ داشتند در این کارگاه حضور داشتند در سطح شهرستان و نزدیک به ۶۰ دانش آموز که ۳۰ نفر در شهر و ۳۰ نفر در روستاها داشتیم که حافظ کل قرآن در همین مکاتب شدند. حالا خیلی ها تجوید و صوت و لحن و پیشرفتهای دیگری حاصل کردند که اینها نتیجه علما و اساتید و فرهنگیان و والدین محترم بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *