خداوند دوست دارد بنده اش فقط مستقیما با او راز و نیاز کند و هیچکس را رابط و واسطه قرار ندهد

ایشان فرمودند: اعتقاد در مرحله اول است، یعنی انسان باید ابتدا عقیده خود را درست کند و مسئله اعمال در مرحله دوم است. از این جهت ایشان چند مورد از اعتقادات اهل سنت را شرح دادند که بطور خلاصه ذکر می شود.

اعتقاد اهل سنت نسبت به خداوند متعال:  

شخص مسلمان باید موحد باشد ، همانطور که خداوند امر فرموده است؛ یعنی معتقد باشد که خداوند مالک ، رازق ، خالق ، شفادهنده است . مختار کل الله است و همه مخلوقات محتاج الله هستند در حالی که او تعالی نیازمند هیچکس نیست.

انبیاء و پیامبران الهی، اولین دعوتشان این بود که هر شخص باید خدا را به یگانگی قبول داشته و به او شریک نیاورد و به توحید ربوبیت و الوهیت معتقد باشد.

توحید ربوبیت این است که خداوند را رب حقیقی دانسته و او را خالق و مالک بداند و توحید الوهیت این است که مسلمان خدا را تنها معبود خود قرار دهد و او را عبادت کند ، هر دعایی و هر راز و نیازی که داشته باشد، فقط از الله بخواهد و از غیر او مدد نجوید ، چرا که خواستن و دعا کردن عین عبادت است و عبادت مختص الله است پس دعا و راز و نیاز باید از الله باشد و شرک در الوهیت این است که هر کاری که برآوردن آن مختص الله است از دیگران خواسته شود.

هر کس در طاعات ، عبادات و دعای خود به خدا شریک بیاورد ، افعال او مورد قبول خدا واقع نمی شود و وارد جهنم خواهد شد ، چرا که خداوند شرک را نمی آمرزد . خداوند می فرماید : «ان الله لا یغفر ان یشرک به و یغفر ما دون ذلک لمن یشاء»(نساء:48) و در جایی دیگر می فرماید : «و لو اشرکوا لحبط عنهم ما کانوا یعملون»(انعام:22) و نیز در آیه دیگر می فرماید : «انه من یشرک بالله فقد حرم الله علیه الجنه و ماواه النار و ما للظالمین من انصار»(مائده:72). پس شخص مسلمان باید در طاعات، عبادات و اعمال خود مواظب باشد تا کسی را با خداوند شریک نسازد. چرا که خداوند دوست دارد بنده اش فقط مستقیما با او راز و نیاز کند و هیچکس را رابط و واسطه قرار ندهد ، چرا که خودش می فرماید: «و اذا سالک عبادی عنی فانی قریب اجیب دعوه الداع اذا دعان فلیستجیبوا لی …»(بقره:186)، «فاستغفروه ثم توبوا الیه ان ربی قریب مجیب»(هود:61) و «امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء»(نمل: 62).

خداوند متعال در سوره فاتحه با آیه «ایاک نعبد و ایاک نستعین» این را به ما آموخته است که فقط او را بپرستیم و فقط از او کمک بخواهیم.

اعتقاد اهل سنت نسبت به انبیاء الهی(ع):

خداوند انبیاء را انتخاب فرموده است تا احکام الهی را به بندگان برسانند . پیروی از پیامبران الهی و محبت آنها بر ما واجب است . چرا که حدیث است که: «لا یومن احدکم حتی اکون احب من والده و ولده والناس اجمعین»(صحیح البخاری/کتاب الایمان).

اعتقاد اهل سنت با توجه به آیه «ما کان محمد ابا احد من رجالکم و لکن رسول الله و خاتم النبیین»(احزاب: 40) . و احادیث «ختم بی الرسل» و نیز حدیث «سیکون فی امتی ثلاثون کذابون کلهم یزعم انه نبی و انا خاتم النبیین لا نبی بعدی»(سنن ترمذی/کتاب الفتن) این است که پیامبر اکرم(ص) آخرین پیامبر خدا هستند و بعد از ایشان پیامبری نخواهد آمد.

اهل سنت معتقدند پیامبر اکرم(ص) سردار و سرور همه انبیاء(ع) محبوب خدا هستند و هر کس چه صحابه، چه اهل بیت ، چه ولی و حتی کسی که اهل کشف و کرامات باشد ، به درجه انبیاء و پیامبر اکرم نمی رسد. چرا که خداوند می فرماید: «و انهم عندنا لمن المصطفین الاخیار»(ص: 47).

اهل سنت نیز معتقدند که درباره ذات پیامبر نباید غلو کرد که نعوذ بالله او را به درجه خدا رساند . حدیث پیامبر اکرم(ص) است که می فرمایند: «ما احب ان ترفعونی فوق منزلتی التی انزلنی الله عزوجل»(مسند امام احمد حنبل) و حدیث دیگر که فرمودند: «لا تطرونی کما اطرت النصری ابن مریم انما انا عبد فقولوا عبدالله و رسوله»(مسند امام احمد حنبل).

اعتقاد اهل سنت نسبت به یاران رسول خدا(ص):

اهل سنت معتقدند که صحابه(رض) پیامبر افضل ترین و بهترین این امت هستند و زمانه ی آنحضرت و یارانش بهترین قرن ها بود ، چرا که حدیث است که: «خیر القرون قرنی»(صحیحین).

نیز اهل سنت معتقدند اصحاب پیامبر شاگردان مکتب رسالت بودند. آنها با پیامبر در جهاد و جنگ ها شرکت نمودند و از صحبت پیامبر فیض کامل بردند . خداوند آنان را برای شاگردی و یاری رسول الله فرمود و ایمان صحابه معیار سنجش برای ایمان دیگران است چنانچه خداوند متعال می فرماید: «فان امنوا بمثل ما امنتم به فقد اهتدوا فان تولو فانما هم فی شقاق»(بقره: 137).

خداوند طبق آیه «رضی الله عنهم و رضوا عنه»(توبه: 100) و «لقد رضی الله عن المومنین اذ یبایعونک تحت الشجره»(فتح: 18) بصورت عام رضایت خود را از اصحاب(رض)  اعلان کرده و راضی شده است و بر اساس آیه «لقد تاب الله علی النبی و المهاجرین و الانصار الذین اتبعوه فی ساعه العسره»(توبه: 117) آنها را بطور عمومی مغفرت نموده است و در آیات متعددی رضایت خود را اعلان نموده و به آنها وعده بهشت داده است. از این جهت عقیده اهل سنت و جماعت این است که محبت به صحابه و اهل بیت رسول الله واجب است اگر چه از نظر رتبه با یکدیگر متفاوتند.

اهل سنت معتقدند هر ولی هر چند کامل باشد، به مقام والای صحابه(رض) نمی رسد .

مولانا مطهری فرموند: معیار اثبات عقیده کتاب خدا و احادیث متواتر و مشهور است و احادیثی که ضعیف یا مخالف با قرآن باشد مورد قبول واقع نمی شود.

در پایان ایشان ضمن تبریک به  دولت مردان جمهوری اسلامی بخاطر پایین آوردن هواپیمای فوق جاسوسی آمریکا(آرکیو 170) و محکوم نمودن انفجارهای اخیر ایام محرم در کشورهای اسلامی، فرمودند: اگر امت اسلامی متحد باشند عزت صدر اسلام به مسلمین برخواهد گشت و هیچ دشمنی نمی تواند بر علیه امت اسلامی دست به اقدامی بزند.

ارسال شده: توسط شمس الدین مطهری؛ طلبه حوزه علمیه احناف خواف

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *